От Белия дом призоваха всички американци да си сложат обновен бустер срещу коронавируса Тазгодишната противогрипна ваксина е с актуализиран щам H1N1

...
От Белия дом призоваха всички американци да си сложат обновен бустер срещу коронавируса Тазгодишната противогрипна ваксина е с актуализиран щам H1N1
Коментари Харесай

Прогнозно: Три вируса ще ни атакуват през есента и зимата - грип, RSV и силен COVID-19

От Белия дом призоваха всички американци да си сложат обновен бустер срещу коронавируса
Тазгодишната противогрипна ваксина е с актуализиран щам H1N1

“Три респираторни вируса ще нападат злобно през есента и зимата: коронавирус, грип и респираторно-синцитиалният вирус (RSV). Доброто е, че за първи път в човешката история имаме ваксини и против трите ”, съобщи доктор Бъди Крич, експерт по детски инфекциозни заболявания в университета “Вандербилт ” в американския щат Тенеси.

След 2 година на извънредно леки грипни сезони, които инфекционистите изясняват с пандемията от COVID-19 и ограниченията за нейния надзор, през 2022 година елементарният грип се завърна по-силен от всеки път. Той беше последван от RSV, който се появяваше ненадейно и доближи най-голямо разпространяване в края на предходната година. На всичкото от горната страна се усилиха случаите на COVID-19, които изглеждаха съвсем като отживялост след 3 година на непрестанни талази, разясняват и медиците от Европа. Те предвиждат, че предстоят съществени провокации, с цел да се подсигурява, че всички, които се нуждаят от имунизация, ще имат достъп до нея.

“Фактът, че по време на пандемията интензивността на антиваксърите се е усили неведнъж, значи, че имунизацията тази есен евентуално ще бъде слаба ”, притеснява се доктор Питър Хотез, съдиректор на Центъра по имунизации в Тексас.

Ето какви са прогнозите на специалистите в очакване на следващия сезон за респираторните вируси:

Случаите на COVID-19 се усилват в края на лятото. Когато се оглеждам в близост - измежду приятелите, фамилията и сътрудниците ми, сега има доста инфектирани с него ”, споделя доктор Крич.

По данни на Центъра за надзор на болесттите (ЦКПЗ) в Съединени американски щати от началото на юли хоспитализациите с COVID-19 се усилват. През първата седмица на август повече от 10 хиляди души са били признати в болница

Това са 60% нарастване за месец, само че към момента седмичните хоспитализации са към 1/4 от тези през пандемията.

В ход са усъвършенствани ваксини за битка с вируса, които са предопределени да покачат антителата против новия вариант XBB и неговите разклонения. Вече има и антивирусни препарати за попречване развиването на тежки признаци на коронавирус при хора, които са изложени на риск, само че те не се ползват задоволително.

“Често тези медикаменти не се предписват, тъй като хората в началото не наподобяват задоволително заболели, с цел да се нуждаят от тях. И въпросът е, че в случай че сте над 60-годишна възраст, би трябвало да ги приемате, с цел да не се разболеете ”, споделя доктор Карлос дел Рио, експерт по инфекциозни заболявания в университета “Емори ”.

Д-р Уилям Шафнър, вирусолог в университета “Вандербилт ”, съобщи, че чака лек спад, преди случаите на COVID-19 още веднъж да набъбнат. “Заедно с другите респираторни вируси COVID-19 ще има нарастване още веднъж този сезон ”, безапелационен е той.

В България случаите на вирусни инфекции също се повишиха през юли и август, само че хората рядко се тестват и макар всекидневното отчитане на заболяваемостта от COVID-19 специалистите са уверени, че те са в пъти повече.

Миналия четвъртък Световната здравна организация разгласи, че следи от близко разновидността на COVID-19 BA.2.86 - нов мощно мутирал отдалечен братовчед на BA.2. СЗО го е добавила към листата със “седем варианта под наблюдаване ” - означение, което изисква от учените на СЗО да оценят евентуалният риск за човечеството.

Според доктор Джеси Блум, който учи вирусната еволюция в Центъра за проучване на рака “Фред Хътчинсън ” в Сиатъл, спрямо BA.2 новият вид има 33 аминокиселинни промени в шипа си. “Това е постепенен скок, съпоставим по мярка с този, който докара до появяването на омикрон ”, написа той на уеб страницата на лабораторията си предходната сряда.

Ако тази година елементарният грип се върне към нормалните си привички отпреди пандемията, случаите ще стартират да се усилват през ноември и ще доближат своя пик след Нова година, уверен е вирусологът Уилям Шафнър. Той е сигурен, че разликата във времето на мощно разпространяване в Съединени американски щати и Европа ще е най-много 2 седмици.

Тазгодишната противогрипна ваксина е с обновен вариант H1N1, с цел да подхожда в по-голяма степен на грипните вируси, които се появиха в края на предходната година. Досега наподобява, че тя се оправя добре в битката с тях.

Връщането към типичния сезонен модел не значи, че зимата ще бъде лесна. Според изчисленията на ЦКПЗ в Съединени американски щати в интервала 2010-2020 година грипът е предизвикал сред 140 хиляди и 710 хиляди хоспитализации годишно. Оттам настояват, че грипът убива сред 12 и 5 хиляди американци всеки сезон

Препоръчително е всички на възраст над 6 месеца да са с сложена противогрипна ваксина. Това би трябвало да стане през септември или октомври, с цел да се поддържа имунитетът през целия сезон.

RSV нападна белите дробове, причинявайки тапи, кашлица, кихане и от време на време тресчица.

Новородените са с огромен риск, тъй като заболяването цялостни малките им бели дробове със слуз,

която те мъчно почистват. Някои от тях се нуждаят от болнични грижи, с цел да се поддържат дихателните им пътища отворени, и от спомагателен О2, с цел да преминат през най-тежката фаза на инфекцията.

Тази година експертите по инфекциозни заболявания чакат и респираторно-синцитиалният вирус да се върне към остарелия сезонен модел. Това значи, че случаите с RSV ще стартират да се усилват през октомври и ще доближат своя връх в края на декември доникъде на февруари.

Според оценките на ЦКПЗ в Съединени американски щати през една типична година RSV хоспитализира 80 хиляди деца на възраст под 5 година и два пъти повече хора над 65 година Тази година броят на случаите може да намалее доста с помощта на новата инжекция с антитела за бебета и имунизациите против RSV за хора 60+. Клинични изпитвания потвърждават, че и двете понижават риска от тежко заболяване и хоспитализация приблизително със 75% или повече.

Александър Трайков
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР